Japanska rökelseaskar på Nezu Museum, Tokyo

Rökelsebehållare i mattglaserat stengods. Japanskt 1600-tal. Nezu Museum. Kopparvitriol ger askens topp ett grönt skimmer. Foto: Nezu Museum

I den japanska teceremonin utgör rökelseasken en av de allra viktigaste tillbehören. I den förvaras de runda, honungshaltiga rökelsekulor som bränns över kol.

Rökelseaskarna var till att börja med tillverkade i lackteknik, men under 1600-talet blommade askarnas stilar ut till att innefatta alla tänkbara material och former.

Askarnas små format gör att de exklusiva material och tekniker som används, och som annars kunnat ge ett alltför svulstigt intryck, nästan alltid är smakfulla och vackra. Personligen tycker jag speciellt mycket om de lite plumpt formade och förfinat slaskigt glaserade askarna i raku-stil (se till exempel bild ovan) och de djurformade askarna. Här finns även exempel på härligt välanvända lackaskar som spruckit och lagats med metallklamrar.

I utställningen visas omkring 170 föremål. Passa även på att besöka museets stora trädgård, fylld med stenlyktor och porlande bäckar.

Utställningen pågår på Nezu Museum i Tokyo från 22 januari till 31 mars 2018.