Rökelsens roll i den japanska teceremonin

Trots att det heter ”teceremoni” så spelar rökelsen en mycket stor roll i just den japanska teceremonien.

Rökelsen i ceremonisammanhanget

Under teceremonin bränns rökelse vid två tillfällen, den första respektive andra rökelseceremonin.

 Första träkols- och rökelseceremonin (shosumi)

När gästerna efter att ha vandrat genom tehusets lilla trädgård stiger in i ceremonirummet är den första delen av ceremonin som de deltar i ägnad träkolet och rökelsen.

Efter att värden välkomnat sina gäster träder denna snart ut i skafferiet, midzuya, för att hämta ett fat med aska, fjäderborste, träkol och rökelseasken.

Rökelsebehållare i mattglaserat stengods. Japanskt 1600-tal. Nezu Museum. Kopparvitriol ger askens topp ett grönt skimmer. Foto: Nezu Museum

Efter att värden strött ett lager aska över kolen i eldstaden och placerat nytt kol på densamma placerar värden tre rökelsekulor på eldstadens aska. De honungshaltiga, svarta kulorna upphettas av det med aska täckta kolet och börjar strax avge sin doft. Rökelse som används i teceremonin innehåller traditionellt operculum, en animalisk ingrediens som härstammar från havssnäckor, och som gör rökelsen extra fyllig och får dess doft att fästa mycket starkt i rummets väggar och textilier.

Under den minimalistiska teceremonin får gästerna tillfälle att betrakta de föremål som används, och av dessa är rökelseasken det första som visas. Alla ceremonins deltagare får möjlighet att betrakta rökelseasken, och dess ursprung och utseende diskuteras med värden. Denna teceremonins första rökelseceremoni heter på japanska shosumi.

Efter den första rökelseceremonin följer middagen, en kort paus samt ceremonin för det starka teet, koicha, innan den

Andra träkols- och rökelseceremonin, gosume,

tar vid. Än en gång strös aska att placera rökelsekulorna på över elden, och värden lägger ned två rökelsekulor. Under denna ceremoni får deltagarna möjlighet att under en längre stund än en gång betrakta rökelseasken när värden lämnar rummet och går ut i skafferiet.

Till slut återkommer värden in i ceremonirummet och tar rökelseasken med sig ut.

Askans roll i bränning av rökelse över kol

I de båda ceremonierna strös aska över kolet innan rökelsen placeras i härden. Detta är ett mycket viktigt steg för att rökelsen ska komma till sin fulla rätt. Hade den istället placerats direkt på kolet hade den direkt överhettats och då smält och snart börjat förkolnas, med följden att mycket av dess doftgivande ämnen hade förbränts innan de hunnit avdunsta till luften och avnjutas.

Askan som strös över kolet har till roll att öka avståndet mellan det glödande kolet och rökelsen och på så sätt minska den temperatur som rökelsen utsätts för.

Rökelseaskens utseende

Rökelseaskens utseende har varierat genom tiderna, och kan vara tillverkade i såväl lackteknik, metall eller porslin. Ofta är askarna speciellt tillverkade för att användas i rökelseceremonin, men de kan även vara antika askar som från början kanske använts i ett annat sammanhang.